2012. november 23., péntek



Na de és a lófarok? ( a fejen...)

Bár a néphit a nők hajának tulajdonított különös varázserőt, a férfiak haja is fontos "kifejezőeszköz" volt. A férfiaknál a hajviselet hossza többször is változott. A honfoglalók például rövidre nyírt hajjal jártak, de a kereszténység felvétele után hosszúra növesztette haját a magyar. A török korban szokásba jött a fej borotválása is, amit egyes vidékeken a 18. század végéig megőriztek. (És a mai/tavalyi divatban pedig a nők is előszeretettel alkalmazták.) A hosszú, váll alá érő hajat rendszerint befonták, csimbókba (visszahajtva) kötötték. A haj levágása egyes hiedelmek szerint az ember megcsonkítását jelenti.

Mióta a férfiak kozmetikai táskájában is egyre több a piperecucc, a külsőjük ápolása (legtöbbjüknek) ugyanolyan fontos lett, mint a nőknek. [És szinte több időt is töltenek már lassan a tükör előtt...]
Hol vannak már a házkörüli munkában megizzadt férfiak, a háborús hősök, nagyapáink, akik még leéltek egy egész életet a kiválasztott nő oldalán? Namindegy'
Szóval mióta a külsőségek fontossága ily mértékben előretört, a férfiak is versenyeznek egymással, s nem csak, ami a munkát illeti. A divatos férfiakra már a 20. század elején külön marketingág épült. A trendiség pedig már az ő hétköznapjaikban is fontos. <Még ha tagadják is.>



Ami a hajukat illeti, egyre inkább háklisak rá! "Ne nyúlj a hajamhoz most állítottam be!" Ugye? A régi zselék után megjelentek a polcaikon a lakkok, waxok, hajporok, hajformázók, hajvasalók és társaik. A pasik most már nem 2000Ft.-ért nyiratják a hajukat a sarki Fanni-Frizurában, áh! Több tízezret tudnak költeni csak a hajukra. Persze nem tagadom, a nők piperetáskáját is alig lehet behúzni.
A férfiak hajtrendjével is fogunk majd külön foglalkozni és Milán majd beavat minket a férfi haj sűrű rejtelmeibe, de elsősorban a hosszú hajról fogunk most szót ejteni. Vagyis a hosszú hajú férfiakról!


Loooooooooooong hair!



A 60-as évek félhosszú hajú Beatles fiait imádta a közönség. A kisfiús külsőt adó gomba haj ekkor jött igazán divatba. Majd 10 évre rá már a kócos, hanyag, hippis haj [ balra ] volt a divat a fiúk körében. De a legjobban az akkori trendet a Hair című film főhőse(i) mutatják meg. Biztosan emlékeztek...





Ha hosszú hajú fiúra gondolok nekem Brad Pit jut eszembe és a Gyűrűk Urából a szőke Legolas. Bár Legolas nem éppen férfias, de azért ha megfeszíti azt a húrt domborodnak az izmok rendesen... Brad viszont bár most a legsármosabb, most van a legjobb férfikorban, a hosszú hajú énje a 80-as években is rendesen hódított.


Brad teste szerintem dobott az összképen, mert így egy kicsit túl hippis. De laza és olyan, mintha akármelyik fesztiválon összefuthatnánk vele...













Majd a 80-as-90-es években a rövid haj vagánysága hódított a leginkább. Tüsi, zselés, szőkített hajvégű legények voltak a legmenőbbek a dizsiben, szóval biztosan volt akkor mindenkinek ilyen kaliberű szerelme. Majd a 2000-res évektől már nem csak pár stílusirányzat volt. Egyre jobban nőtt a stílusos jelzővel illethető emberek listája.



Középhosszú, hosszú, egyenes, kócos, vagány, szexi és túrnivaló!
Igazán férfias, ha egy jó test is párosul hozzá, ami edzés után még szexibb. Vagy esetleg egy tipikus romantikus film filmkockái jelennek meg szemünk előtt, amint az esőben csókolózik a főhősnő álmai férfijával, akinek hosszabb a haja, s melyen az esőcseppek csak úgy peregnek a fehér pólóra és az ajkára... Hümm.

1.kép












Mondjuk ezt már kicsit túlzásnak tartom. (1.kép) Ha kicsit sötétebb lenne a haj és saru lenne rajta arra tippelnék 33 évig élne...


És a copf?




Ebben az esetben nem annyira....


 Azt hiszem ebben az esetben sem... és nem a macskapuszi miatt.

Persze akkor mégis hol a határ? Nekünk lányoknak nehéz megfelelni ezt mindig is tudtuk. Legyen szőrös és ne legyen csupasz, de ne legyen Hagrid se! Lehet hosszú haja, legyen ápolt, de ne legyen túl hosszú. Nos, az ápoltság tényleg nagyon fontos! Legyen mindig frissen mosott, mert míg a rövid hajon annyira nem látszik, addig a hosszún sokkal jobban kivehető, ha már nem tegnapelőtt mosta. Hosszú hajú trendi fiút kevesünk tud mutatni, viszont egy váll föléig érő haj, ami ápolt és jól is áll a fejformához, már tud igazán bizsergető lenni!

 
Hellószia!

Két (rövid hajú) fiút is megkérdeztem, hogy mi a véleményük hosszú hajú hímtársaikról. Míg az egyiküknek nem volt annyira szimpatikus, s el sem tudná képzelni, hogy ne a lány haja, hanem az övé dugítsa el a csapot, addig a másik elismerte, hogy ha van kellő sármja az illetőnek, akkor lehet igazán férfias is a hosszú frizura. Persze, lánya válogatja...

Lányok véleménye:

Lilla (21)

"Attól függ mennyire hosszú! Azt a hosszúságot, ami a barátomnak van, nyakközépig-érő nagyon szexinek találom. A lófaroktól viszont már hányok, kivéve ha szép raszta..."

Kriszti (22)
"Imádom őket! Az a jó amikor van mibe beletúrni, nem szeretem ha nagyon hosszú
de jobb ha hosszabb az átlagnál, minthogy nagyon rövid vagy kopasz legyen. Egyszerűen imádom és szexi ha egy fiunak van haja! Jó, persze nem irtóznék ha Johnny Deep kaparná a küszöböm és kopasz lenne..."

 Kinga (23) 

"Én csípem, ha szexi a fazon, de az is csak akkor jó, ha karakteres az arca..főként ha elég sármos az állkapocs, arccsont része!"

Izabela (24) [Lengyelország]

"Én nem tudnék olyan fiúval együtt lenni aki direkt levágja nagyon rövidre a haját pl. kopaszra.
Viszont ha egy fiúnak hosszú a haja azt is elfogadom, ha picit nem annyira helyes. De ha egy fiúnak kihullott a haja az persze más tészta..."

Andrea (30)
"Nekem egyáltalán nem tetszenek. Valahogy túl fiatalos és ápolatlan érzésem is van tőle. Nekem a rövid haj (nem feltétlenül a túl rövid) tud igazán férfias lenni -és még abba is bele lehet túrni!"

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése